Veien ut av rusen

Hei. Jeg heter Erik. Jeg er 45 år og rusavhengig.

Den tøffe gutten

Første gang jeg drakk meg full, var jeg mellom 13 og 14 år. Jeg oppdaget en helt ny verden, en verden der jeg kunne være den «tøffe» gutten, en verden der jeg turte å gjøre ting jeg ikke fikk til i edru tilstand. Jeg fikk til å slippe meg løs, være morsom, ta plass og bli sett av de rundt meg. Det spilte ingen rolle om de så meg på godt eller vondt – det viktigste var å bli sett og å få oppmerksomhet.
Dette gjorde at jeg søkte meg bort fra det trygge miljøet og de gode vennene, slik at jeg kunne drikke og unngå alle vanskelig spørsmålene fra de rundt meg.

Skam, løgn og kriminelle handlinger – alt for å skaffe rus

I 16 – 17 års alderen ble jeg introdusert for hasj og hasj-miljøet. Jeg var ute etter spenning, men spenningen varte bare en kort stund. Jeg fant raskt min store «kjærlighet» Amfetamin. Jeg var alltid på søken etter noe som ga meg en følelse over å ha en pause fra meg selv. Det tok kanskje to eller tre år før amfetaminbruken begynte å vises igjen som paranoia og ødeleggelse av kroppen. Amfetaminen tok fort over livet mitt. Plutselig dreide alt seg om å skaffe amfetamin og kroppen var konstant stressa og avhengig etter rusen. Jeg var hele tiden på jakt etter penger og dop. Idet jeg forsvant lenger og lenger inn i rusen, kom også skammen og skyldfølelsene i form av løgner, bedrag og kriminalitet. Alt jeg gjorde ble gjort for å skaffe rusmidler.

Fengselsoppholdene – en pause fra rusen

Jeg gjorde et lite gjennomtenkt forsøk på å slutte med rus og flyttet fra Sarpsborg til Trondheim. Dette tenkte jeg skulle få slutt på alt. Men «Styggen på ryggen» fortsatte å bli med meg, hele tiden. Det ble til sammen 11 dommer og ca 2.5 års soning rundt omkring i Norges fengsler. Selv om dette ikke akkurat hjalp så mye, gjorde fengselsoppholdene at jeg stort sett fikk en pause fra rusen. Det var i hvert fall noe.

Forsøkte å slutte flere ganger

Jeg fortsatte det destruktive livet i Trondheim. Jeg forsøkte å slutte flere ganger på egenhånd, men det gikk bare i noen perioder før jeg var tilbake i rusen igjen. Til og med da jeg ble far, klarte jeg kun å stoppe med rusmidler for en kort periode. Jeg var fanget, selv om jeg ville slutte, fikk jeg det ikke til.

Fikk god hjelp

Etter hvert fikk jeg god hjelp fra fastlegen min, Dagsverket og helseteamet som i februar 2018 fikk meg inn på Avrusingsavdelingen på Blå Kors Lade Behandlingssenter, før jeg skulle videre i døgnbehandling.  

Jeg er svært takknemlig til alle som hjalp meg inn på avrusningen. På det tidspunktet var jeg langt nede, veldig sliten og lei av livet. Jeg viste ikke opp eller ned på noe som helst.

Jeg trengt virkelig behandlingen. Rusen hadde for lengst sluttet å fungere som den en gang gjorde. Nå var det kun en stor skuffelse igjen og all spenning og glede var borte.

Avrusing på Lade Behandlingssenter

Jeg hadde tidligere prøvd behandling på andre institusjoner uten å lykkes, men noe magisk skjedde da jeg var på avrusningen på Lade Behandlingssenter. Jeg sa JA TAKK til å bli med i forskjellige grupper.  Dette var grupper som ble ledet av en erfaringsmedarbeider, som vet hva vi i gruppen går gjennom og hvordan vi har det. I gruppene delte vi våre erfaringer, bekymringer og vår motivasjon for å slutte med rus. Dette var nytt for meg, men jeg deltok mer enn en gang ettersom muligheten var der.

Blå Kors Lade Behandlingssenter

Ønsker du å vite mer om våre behandlingstilbud? Klikk her for å lese mer.

Det ble til slutt på tide å dra fra Blå Kors Lade Behandlingssenter og over til Furulund i vente på døgnbehandling en annen plass. Den siste dagen på Blå Kors kom erfaringsmedarbeideren innom avdelingen for en siste prat før avgang. Vi hadde også hatt en og prat tidligere den uka. Jeg fikk litt informasjon om selvhjelpsgrupper i byen og hans telefonnummer hvis jeg ønsket å bli med. Jeg ringte!

I dag har jeg vært rusfri i snart 1 år og føler endelig at jeg begynner å få det godt med meg selv. Jeg er jevnlig i kontakt med selvhjelpsgruppen min og har blitt mye mer glad i livet enn jeg var i rusen.

En total forandring har skjedd!

«Tusen takk til alle som har hjulpet meg på veien, og en spesiell takk til ansatte på Blå Kors Lade behandlingssenter»

Mvh,

En takknemlig   

Trenger du, eller kjenne du noen som trenger hjelp med en avhengighet? Klikk her for å lese om hvordan man kan søke om behandling