julebord kronikk

Bør vi skrote julebordet?

Lønningspils, vinlotteri, sommerfest – bør vi skrote julebordet?

Vår fagsjef ved Lade Behandlingssenter, Frode Kavli, har skrevet en kronikk i Adresseavisen om vi bør skrote julebordet? Kronikken handler om utviklingen av alkoholforbruket i samfunnet og hvor mye det drikkes på arbeidsgivers regning.

Vi får bare flere og flere anledninger til å nyte alkohol i jobbsammenheng – både lønningspils, vinlotteri, sommeravslutning, sjefens bursdag, seminarvin, representasjonsmiddag, julebord. I tillegg fristes vi av vårt private forbruk med både fredagspilsen, tippekamp-øl, lørdagsrødvin, terrassevin eller ankerpils.

økt alkoholforbruk i jobb sammenheng

I en forskningsrapport fra Samfunnsøkonomisk analyse heter det at «fravær på grunn av alkoholforbruk koster arbeidslivet minst 1,1 milliard kroner pr år.» I tillegg kommer kostnaden for den reduserte effektiviteten «dagen derpå» på ca . 500 millioner kr pr. år. Hele rapporten kan leses ved å trykke her.

Sammen med de private anledningene betyr dette i praksis at mange av oss nyter alkoholholdig drikke ukentlig. Når Akan i Norge har beregnet de alkoholrelaterte kostnadene for arbeidslivet til flere milliarder kroner i året, så burde vi innse at det samlede totalkonsumet faktisk skaper problemer også på andre livsarenaer som i familien eller venneflokken.

Klikk her for å lese hele kronikken til Frode!